Gebruikersgroepen
Het aanmaken van gebruikersgroepen kan beheerders helpen gebruikersmachtigingen efficiënter te beheren. Beheerders kunnen gebruikers naar behoefte indelen in aangepaste gebruikersgroepen. Deze gebruikersgroepen kunnen dezelfde of verschillende toegangsmachtigingen hebben, maar alle gebruikers binnen dezelfde gebruikersgroep hebben dezelfde toegangsmachtigingen. Ga voor het aanmaken of bewerken van gebruikersgroepen naar TOS Bureaublad > Configuratiescherm > Toegangsbeheer > Gebruikersgroepen.
Gebruikersgroepen aanmaken
Het TOS-systeem bevat standaard de gebruikersgroepen admin en allusers; deze twee gebruikersgroepen zijn systeemvoorinstellingen en kunnen niet worden verwijderd. U kunt naar behoefte andere gebruikersgroepen aanmaken. Bij het aanmaken van een gebruikersgroep moet u de volgende informatie invoeren:
- Naam van gebruikersgroep: Voer de naam van de gebruikersgroep in.
- Beschrijving: Geef een korte beschrijving van het doel of de rol van de gebruikersgroep (optioneel), maximaal 255 tekens.
- Gebruikers aan gebruikersgroep toevoegen: Vink in de gebruikerslijst de gebruikersnamen aan die u aan deze groep wilt toevoegen.
- Beheerdersgebruikersgroep: De beheerdersgebruikersgroep. Alle leden van de gebruikersgroep admin hebben beheerdersrechten.
- allusers-gebruikersgroep: Alle gebruikers behoren tot deze groep.
- Gebruikersnamen mogen geen spaties of de volgende speciale tekens bevatten: $ % & ' ( ) + , / : ; < = > ? @ [ ] \ ^ ` | ~, maar koppeltekens ( - ) en underscores ( _ ) zijn toegestaan.
- Namen van gebruikersgroepen moeten tussen 3 en 128 tekens lang zijn.
- Door het systeem gereserveerde namen zijn verboden voor namen van gebruikersgroepen, zoals 'root', 'admin' en 'allusers'.
De gebruiker die tijdens de systeeminitialisatie wordt aangemaakt, is een superbeheerder. Deze gebruiker is niet alleen toegewezen aan de gebruikersgroep admin, maar wordt ook automatisch aan elke gebruikersgroep in het systeem toegevoegd.
Gebruikersgroepen beheren
- Informatie over gebruikersgroep: U kunt de basisinformatie van de geselecteerde gebruikersgroep bewerken en de lidaccounts binnen de gebruikersgroep aanpassen.
- Machtigingen van gebruikersgroep: Verleen of trek de toegangsmachtigingen van de gebruikersgroep tot gedeelde mappen in of uit. De machtigingen worden als volgt uitgelegd: Lezen-schrijven: De gebruikersgroep krijgt volledige toegangsmachtigingen, waardoor leden bestanden binnen de gedeelde map kunnen bekijken en bewerkingen kunnen uitvoeren zoals wijzigen, toevoegen en verwijderen. Alleen lezen: De gebruikersgroep heeft alleen browsemachtigingen, waardoor leden de inhoud van bestanden binnen de gedeelde map kunnen bekijken, maar wijzigingen, toevoegingen of verwijderingen zijn verboden. Weigeren: De gebruikersgroep wordt expliciet de toegang tot de gedeelde map geweigerd, waardoor leden geen inhoud erin kunnen bekijken of bewerken.
- Toevoegen/Verwijderen: Als u gebruikers aan een gebruikersgroep wilt toevoegen of eruit wilt verwijderen, volg dan de stappen die op de pagina worden aangegeven.
- Importeren/Exporteren: Gebruikersinformatie uit de gebruikersgroep importeren of exporteren. Bij het importeren van gebruikersinformatie wordt aanbevolen eerst een standaard Excel-blad uit het TOS-systeem te exporteren en op basis daarvan andere gebruikersinformatie toe te voegen.
- Verwijderen: Selecteer de gebruikersgroep die u wilt verwijderen en klik op de knop Verwijderen.
- Beheerders kunnen individuele machtigingen instellen voor gebruikers binnen een gebruikersgroep. Wanneer de gebruikersmachtigingen afwijken van de machtigingen van de gebruikersgroep, geldt de prioriteitsvolgorde: Weigeren > Lezen-schrijven > Alleen lezen.
- Houd bij het instellen van machtigingen voor gedeelde mappen zorgvuldig rekening met welke gebruikers of gebruikersgroepen toegangsmachtigingen nodig hebben, en met welk niveau van toegangsmachtigingen zij nodig hebben.