Gebruikersgroepen
Het aanmaken van gebruikersgroepen kan beheerders helpen gebruikersmachtigingen efficiënter te beheren. Beheerders kunnen gebruikers naar behoefte indelen in aangepaste gebruikersgroepen. Deze gebruikersgroepen kunnen dezelfde of verschillende toegangsmachtigingen hebben, maar alle gebruikers binnen dezelfde gebruikersgroep hebben identieke toegangsmachtigingen.
Gebruikersgroepen aanmaken
Het TOS-systeem bevat bij initialisatie standaard de gebruikersgroepen admin en allusers. Deze twee door het systeem vooraf ingestelde gebruikersgroepen kunnen niet worden verwijderd. U kunt naar behoefte andere gebruikersgroepen aanmaken. Bij het aanmaken van een gebruikersgroep is de volgende informatie vereist:
- Naam van gebruikersgroep: Voer de naam van de gebruikersgroep in.
- Beschrijving: Beschrijf kort het doel van de gebruikersgroep (maximaal 255 tekens).
- Gebruikers aan groep toevoegen: Selecteer de gebruikersnamen die aan deze groep moeten worden toegevoegd uit de gebruikerslijst.
- Toegangsmachtigingen voor gedeelde mappen: Stel de toegangsmachtigingen tot gedeelde mappen voor de gebruikersgroep in.
- Gebruikersgroep admin: Beheerdersgebruikersgroep. Alle leden die tot de gebruikersgroep admin behoren, hebben beheerdersrechten.
- Gebruikersgroep allusers: Alle gebruikers behoren tot deze groep.
- Namen van gebruikersgroepen mogen geen spaties of de volgende speciale tekens bevatten: $ % & ' ( ) * + , / : ; < = > ? @ [ ] ^ ` | ~ , maar koppeltekens ( - ) en underscores ( _ ) zijn toegestaan.
- De lengte van een naam van een gebruikersgroep moet tussen 1 en 64 tekens liggen.
- Het is namen van gebruikersgroepen verboden om door het systeem gereserveerde namen te gebruiken, zoals: "root", "admin", "allusers".
De gebruiker die tijdens de systeeminitialisatie wordt aangemaakt, is de superbeheerder. Deze gebruiker is niet alleen opgenomen in de gebruikersgroep admin, maar wordt ook automatisch toegevoegd aan elke gebruikersgroep in het systeem.
Gebruikersgroepen beheren
- Informatie over gebruikersgroep: U kunt de basisgegevens van de geselecteerde gebruikersgroep bewerken en de leden binnen de gebruikersgroep aanpassen.
- Toevoegen/Verwijderen: Als u gebruikers aan een gebruikersgroep wilt toevoegen of eruit wilt verwijderen, volgt u de stappen die op de pagina worden aangegeven.
- Importeren/Exporteren: Wordt gebruikt voor het in batch importeren of exporteren van gebruikersgegevens in gebruikersgroepen. Het wordt aanbevolen om eerst de standaardsjabloon uit het TOS-systeem te exporteren of tijdens het importeren de tabelsjabloon te downloaden, en vervolgens de overige gegevens van de gebruikersgroep op basis van deze sjabloon in te vullen.
- Verwijderen: Selecteer de gebruikersgroep die u wilt verwijderen en klik op Verwijderen.
- Beheerders kunnen individuele machtigingen instellen voor gebruikers binnen een gebruikersgroep. Wanneer gebruikersmachtigingen afwijken van de machtigingen van de gebruikersgroep, geldt de prioriteitsvolgorde van machtigingen: Weigeren > Lezen/Schrijven > Alleen lezen.
- Houd bij het instellen van machtigingen voor gedeelde mappen zorgvuldig rekening met welke gebruikers of gebruikersgroepen toegang nodig hebben en welk toegangsniveau zij vereisen.