Sari la conținutul principal
Versiune: TOS 6

Utilizatori

Prin gestionarea flexibilă a utilizatorilor, puteți crea conturi de utilizator pentru fiecare membru al familiei sau al organizației dumneavoastră și puteți gestiona permisiunile pentru fiecare utilizator, cum ar fi accesul la folderele partajate sau cotele de stocare. Pentru a configura permisiunile utilizatorilor, accesați TOS Desktop > Panoul de control > Permisiuni de acces > Utilizatori.

Crearea unui utilizator​

În sistemul TOS, puteți crea și gestiona mai multe conturi de utilizator. La crearea unui utilizator, trebuie să introduceți următoarele informații:

  • Nume: Introduceți numele utilizatorului.
  • Descriere: Descrieți pe scurt scopul sau rolul utilizatorului (opțional).
  • E-mail: Introduceți adresa de e-mail a utilizatorului. Notificările de sistem (cum ar fi mesajele de resetare a parolei) vor fi trimise la această adresă (opțional).
  • Parolă: Setați o parolă pentru utilizator. Asigurați-vă că parola este sigură pentru a proteja confidențialitatea și securitatea utilizatorului.
  • Telefon: Introduceți informațiile de contact ale utilizatorului pentru o gestionare și o comunicare mai ușoară (opțional).
  • Capacitate de stocare: Setați limitele de capacitate de stocare pentru utilizator. Cotele de utilizator pot fi specificate doar atunci când se utilizează sistemul de fișiere EXT4.
  • Atribuirea grupului de utilizatori: Atribuiți utilizatorul unui grup de utilizatori. Dacă este atribuit grupului de utilizatori admin, utilizatorul va avea privilegii de administrator.
  • Permisiuni de acces la folderul partajat: Setați permisiunile de acces la folderele partajate pentru utilizator. La setarea permisiunilor de acces la folderul partajat, sistemul combină permisiunile individuale ale utilizatorului și permisiunile din grupul de utilizatori atribuit, respectând ordinea de prioritate (Refuzare > Citire/Scriere > Doar citire), pentru a determina drepturile reale de acces ale utilizatorului la folderele partajate.
Convenția de denumire
  1. Numele de utilizator nu trebuie să conțină spații și următoarele caractere speciale: $ % & ‘ ( ) * + , / : ; < = > ? @ [ ] ^ ` | ~ , dar cratimele (-) și liniile de subliniere (_) sunt permise.
  2. Numele de utilizator trebuie să aibă între 3 și 128 de caractere și nu trebuie să corespundă numelor de foldere partajate existente.
  3. La crearea sau editarea unui utilizator, vă rugăm să vă asigurați că numele de utilizator este insensibil la majuscule și minuscule, pentru a îndeplini atât cerințele de sensibilitate la majuscule ale sistemului Linux, cât și natura insensibilă la majuscule a serviciului SMB.
  4. Numele de utilizator nu pot folosi nume de sistem rezervate precum „root” și „admin”.
Notă
  1. Utilizatorul creat în timpul inițializării sistemului este superadministratorul, aparținând grupului de utilizatori admin și având privilegii root. Utilizatorul superadministrator nu poate fi șters sau dezactivat, numele de utilizator nu poate fi modificat, iar parola poate fi schimbată doar de superadministratorul însuși.
  2. Utilizatorul invitat se referă la un cont de invitat conceput special pentru a accesa dispozitivul NAS prin protocolul SMB într-un mediu Windows. Acest cont este dezactivat implicit. Odată activat, contul de invitat permite utilizatorilor să acceseze temporar anumite resurse publice, cum ar fi folderul partajat public, fără a furniza un nume de utilizator și o parolă. Contul de invitat poate accesa doar folderele partajate setate explicit pentru a permite accesul invitaților, iar permisiunile acestor foldere sunt în general setate ca doar citire, pentru a asigura securitatea datelor și a preveni modificările neautorizate.

Gestionarea utilizatorilor​

  • Reîmprospătare: Reîmprospătează lista de utilizatori. Faceți clic pe acest buton dacă interfața nu afișează prompt cele mai recente modificări ale utilizatorilor (inclusiv creări, ștergeri sau ocupare).
  • Căutare: Introduceți cuvinte cheie pentru a găsi utilizatorul dorit.
  • Editare: Modificați sau setați informațiile personale ale utilizatorului, atribuirile de grupuri de utilizatori, permisiunile de acces la folderele partajate, cotele de stocare și datele de expirare ale contului de utilizator.
  • Importare: Importați informațiile utilizatorilor în bloc. Faceți clic pe Importare, selectați tabelul cu informațiile utilizatorilor. Se recomandă să exportați mai întâi o foaie de calcul standard din sistemul TOS și să adăugați informații suplimentare despre utilizatori în ea.
  • Exportare: Exportați informațiile utilizatorilor. Selectați unul sau mai mulți utilizatori, apoi faceți clic pe Exportare. Informațiile utilizatorilor selectați (numele de utilizator, parola (ascunsă), e-mailul de recuperare, numărul de telefon, permisiunile de acces, grupurile de utilizatori, cotele de stocare, privilegiile utilizatorului etc.) vor fi exportate ca o foaie de calcul Excel.
  • Ștergere: Ștergerea unui cont de utilizator va revoca toate permisiunile sale de sistem, dar datele utilizatorului vor fi încă păstrate.
Notă
  1. La importarea informațiilor utilizatorilor, atât numele de utilizator, cât și parola sunt câmpuri obligatorii, iar numele de utilizator nu pot conține spații sau caractere speciale.
  2. Dacă nu este selectat niciun utilizator, făcând clic pe „Exportați informații” se vor exporta datele pentru toți utilizatorii.

Setări avansate​

Puteți seta dacă utilizatorii care nu sunt administratori își pot folosi e-mailul pentru a-și reseta parolele atunci când își uită parolele, dacă să se activeze regulile legate de restricțiile privind parolele utilizatorilor și dacă să se activeze directorul home al utilizatorului. Activarea directorului home va crea un spațiu personal pentru utilizator, care include modulele [Desktop], [Seif] și [Documente].

Notă
  1. Reguli implicite pentru parole: Includeți atât litere mari, cât și litere mici, includeți cifre, lungimea minimă a parolei de 8 caractere.
  2. Dezactivarea directorului homes va dezactiva, de asemenea, funcțiile Desktop, Seif și Documente ale spațiului utilizatorului, funcția de backup al albumelor a aplicației TNAS Mobile, funcția Fișierele mele a aplicației TerraSync și funcția de spațiu personal a aplicației TerraPhoto.